apakah amalan yang dibalas terus didunia oleh allah swt?

Jawapannya Sedekah! Bukan Soal Kaya Atau Ada Tetapi Soal Hati Yang Suka Berkongsi Manfaat

" Katakanlah (wahai Muhammad) : Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya diantara hamba-hambanNya dan Dia juga yang menyempitkan baginya; dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya dan Dialah jua sebaik-baik Pemberi rezeki". [Saba:39]

kelebihan berwakaf

Iman
Menguatkan iman sebagai tanda pengabdian diri dengan mengikhlaskan harta wakaf sebagai ibadah demi balasan akhirat kelak
Ekonomi
Membantu meringankan beban kewangan dengan mengagihkan kekayaan kepada orang yang memerlukan. Wakaf merupakan salah satu tunjang ekonomi ummah dari dahulu lagi.
Umat Islam
Pembangunan seperti tanah kubur Islam, masjid, tahfiz etc sebenarnya adalah sebuah aset pemilikan harta orang Islam disamping manfaatnya yang kita sering gunakan. Hal ni membantu pengukuhan kedudukan umat Islam dalam negara kita
Ganjaran Hebat
Pernah ditanya pada Ibnu Muqdamah Al-Maqdisi : Siapakah orang yang paling bahagia? 

Lantas dijawab : Orang yang sudah menghembus nafas tetapi pahalanya sentiasa mengalir.

latar belakang

Sekolah Tahfiz Al-Quran Al-Ansar adalah sebuah institusi pengajian tahfiz beralamat di Jalan Permas 4, Bandar Baru Permas Jaya, 81750 Masai, Johor Darul Takzim. 

Matlamat kami adalah untuk melahirkan suatu generasi bertaqwa dan huffaz yang intelek dan terpelajar serta mempunyai kemampuan diri dalam memimpin masyarakat supaya tunduk dan patuh pada perintah Allah (SAW) seterusnya mendapat kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.

“Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebajikan (yang sempurna), sebelum kamu menafkahkan sehahagian harta yang kamu cintai dan apa saja yang kamu nafkahkan Maka Sesungguhnya Allah mengetahuinya.”. [Ali Imran:92]

projek pembangunan pusat komuniti islam permas jaya

Pusat Komuniti Tahfiz Al- Ansar ini dibina 2 tingkat dengan keluasan 3700 sqm bertempat di Surau Permas Jaya. Rekaan bangunan ini telah diluluskan oleh pihak Majlis Bandaraya Johor Bahru dan Jabatan Bomba yang akan memberi pengesahan keselamatan bangunan untuk diduduki setelah siap. Jangkamasa siap untuk pembinaan bangunan ini ialah 3 tahun iaitu dijangka pembukaannya pada tahun 2023.

Boleh lihat gambar di bawah untuk bukti kerja-kerja pembangunan sedang dijalankan :
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML

Gambar-gambar pembinaan

Jadilah Pewakaf Yang Bijak!

Isu scammer atau menipu dengan cara mengutip derma atas nama kebajikan memang sering terjadi. Jadilah penderma/pewakaf yang bijak dengan cara menyelidik sama ada wang anda disalurkan pada tempat yang betul.

Oleh itu, pihak kami sangat memandang serius perkara ini. Jadi disini kami sertakan surat-surat kelulusan sebagai bukti bahawa wang ringgit anda akan digunakan secara telus untuk tujuan pembangunan Sekolah Tahfiz Al-Quran Al-Ansar.

Surat Kelulusan Majlis

CUSTOM JAVASCRIPT / HTML

Kelulusan Pengecualian Cukai

CUSTOM JAVASCRIPT / HTML

Kemana wang anda akan disalurkan?

Fasa 1

Pembangunan pejabat, perpustakaan, bilik rawatan, dan segala kemudahan seperti bilik warden dan asrama yang boleh dimuatkan seramai 50 orang.
90% progress dan dana telah cukup

Fasa 2

Pembangunan ruang solat (suras) dan Dewan kuliah berkeluasan 281 sqm yang juga merupakan ruang utama dalam pembinaan ini. 
30% progress

Fasa 3

Pembangunan kemudahan komuniti di sekitar seperti tadika, kedai pejabat, dapur dan ruang makan.

kami mohon bantuan anda

Kami memerlukan golongan-golongan "pemberi" seperti anda untuk bantu pembangunan Sekolah Tahfiz Al-Quran Al-Ansar bagi melahirkan pelajar-pelajar hebat dan bertaqwa yang celik dalam pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah.

Semoga dengan pembinaan sekolah ini, kita sama-sama mendapat ganjaran dariNya demi memartabatkan syiar Islam.

Anda Boleh Pilih Kategori Waqaf

Pakej A

6 Lot Waqaf (suami isteri, Ibu Bapa & anak-anak) :
RM 1080

Pakej B

4 Lot Waqaf (suami isteri & Ibu bapa) :
RM 720

Pakej C

2 Lot Waqaf (suami & isteri ) :
RM 360

Pakej D

1 Lot Waqaf (individu) :
RM 180

Pakej E

Sumbangan Bulanan Pelajar :
RM 100/pelajar

Pakej F

Sedekah Harian :
RM 50

Dari Abi Huhairah RA, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: Apabila seseorang anak Adam itu meninggal dunia,maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dengannya dan anak soleh yang mendoakan untuknya”. Muslim, Sahih Muslim bi sharh al-Imam Muhyiddin al-Nawawi, Kitab wasiyyah, jld. 11, hlm.87.

Sekolah Tahfiz Al-Quran Al Ansar, Jalan Permas 4, Bandar Baru Permas Jaya, 81750 Masai, Johor Darul Takzim 
Tel: +607-387 0196 / Email: admin@tahfizalansar.org.my / sekolahtahfizalquranalansarpj@gmail.com

Copyright 2021 . Sekolah Tahfiz AlQuran Al-Ansar